همه چیز درباره عایق رطوبتی و انواع آن

همه چیز درباره عایق رطوبتی و انواع آن

سامان دکو : عایق رطوبتی چیست ؟ عایق رطوبتی از جمله عایق های ساختمانی هستند که عایق رطوبت می باشند, همانطور که از اسم آنها مشخص است این عایق ها مانع ورود نم و رطوبت به ساختمان است . رایج ترین محل استفاده از عایق های رطوبتی، استفاده در محل پشت بام ها میباشد. به طور کلی به فضاهایی که در ساختمان در معرض ورود نم و رطوبت قرار داشته و میبایست نسبت به آب بندی و ایزولاسیون این فضاها اقدام نمود، فضای تر ساختمان گفته میشود. فضای تر ساختمان علاوه بر پشت بام و روف گاردن شامل کف آشپزخانه، سرویس های بهداشتی، بالکن ها، کف پارکینگهای طبقات منفی، دیوارهای برشی طبقات منفی (به ویژه در مناطقی سطح آب زیرزمینی بالاست) میباشد.

تاریخچه عایق های رطوبتی
به طور کلی در کشور ما ایران مهندسین و فعالین صنعت ساختمان از قدیم الایام از روشهای مختلفی جهت آب بندی این دست از فضاها در ساختمان استفاده مینمودند. این روشها در ابتدا استفاده از ملات کاهگل در ساختمانها بوده است. و امروزه با ورود قیر به بازار مصالح ساختمانی، اجرای قیرگونی از متداولترین روشهای آب بندی در صنعت ساختمان به شمار میرود. شایان ذکر است در حدود ۴ دهه اخیر شرکتهای بزرگی نظیر شرکت پشم شیشه ایران، اقدام به تولید عایقهای پیش ساخته قیری موسوم به ایزوگام نیز به منظور استفاده در عایقکاری ساختمان به ویژه عایقکاری پشت بام و ایزولاسیون سرویسهای بهداشتی نموده اند.

انواع عایق های رطوبتی را میتوان بر اساس چندین فاکتور به شرح ذیل تقسیم بندی نمود:

انواع عایق رطوبتی بر اساس روش اجرا
عایق های رطوبتی بر اساس روش اجرا معمولا به دو گروه گرم اجرا و سرد اجرا تقسیم میشوند.

انواع عایق رطوبتی بر اساس نوع مواد تشکیل دهنده
انواع عایق رطوبتی بر اساس نوع مواد تشکیل دهنده میتواند شامل زیرگروه های زیر باشد

عایق های رطوبتی دوجزیی معمولا دارای یک جز پایه سیمانی میباشند که عایق رطوبتی MCI و عایق رطوبتی الیافدار RCI در این دسته قرار میگیرند.

عایقهای رطوبتی تک جزیی پایه آب به دلیل نداشتن جزء پایه سیمانی دارای چسبندگی کمتری نسبت به عایقهای دو جزیی میباشند.

البته در برخی از این محصولات مانند محصول Z90 توصیه میگردد در مقاطعی نسبت به اختلاط این عایق رطوبتی با یک ملات ماسه سیمان اقدام شود. که در نتیجه این اختلاط پوشش ایجاد شده بر روی سطح معمولا دارای انعطاف پذیری پایینتری نسبت به عایق های رطوبتی دوجزیی نظیر MCI را دارا بوده و احتمال ترکخوردگی ناشی از نشست سازه در آنها بیشتر است.

همانطور که از اسم این عایق رطوبتی پیداست میبایست در تولید و فرآوری این محصول از فناوری نانو استفاده شده باشد. لذا میتوان این نامگذاری را در زیرگروه عایق های رطوبتی پلیمری نیز تقسیم بندی نمود. چرا که برخی از عایق های رطوبتی پلیمری (یا به قولی آب بندهای پلیمری) از جمله عایق رطوبتی MCI و عایق رطوبتی الیافدار RCI، به واسطه داشتن یک یا چند نانوذره در ساختار خود نیز یک عایق نانو محسوب میشوند.

معمولا حضور نانوذرات در عایقهای رطوبتی نانو به دلایل مختلفی از جمله بهبود عملکرد آب بندی، کمک به آب گریز کردن پوشش، آنتی باکتریال نمودن عایق رطوبتی و یا کمک به دوام و استحکام عایق رطوبتی میباشد.

در بسیاری از عایقهایی که در بازار صنعت ساختمان از آنها به نام عایق نانو یاد میشود کمتر دیده میشود که کاملا از فناوری نانو بهره مند باشند. ولیکن از آنجایی که عموم مردم با عملکرد و مشخصات فنی این دسته از عایقهای رطوبتی آشنا نیستند همه ی عایقهای رطوبتی جدید که ظاهر و عملکردی متفاوت با ایزوگام و قیرگونی دارند را عایق نانو مینامند.

لذا چسب بتن آب بند Super MCP تولید شرکت فرازپایه نیز با توجه به حضور نانوذرات در ترکیب آن میتواند در گروه عایقهای نانو تقسیم بندی شود. برای اطلاع از روش آب بندی با استفاده از چسب بتن آب بند اینجا کلیک کنید.

یکی از متداولترین ملاتهای آب بند پایه سیمانی علاوه بر ملات آب بند RCM ، ملات ژیکابام میباشد. معمولا استفاده از ملاتهای آب بند پایه سیمانی برای فضاهایی که امکان نشست و ترکهای جزیی در سازه وجود دارد به دلیل صلب بودن این گروه از آب بندها توصیه نمیشود.

همه چیز درباره عایق رطوبتی و انواع آن
همه چیز درباره عایق رطوبتی و انواع آن

انواع عایق رطوبتی بر اساس ساختار عایق در هنگام اجرا
آخرین تقسیم بندی اشاره شده در این مقاله اشاره به عایقهای رطوبتی پیش ساخته و عایقهای رطوبتی درجا دارد.

 

موارد مصرف عایق رطوبتی :

 

مزایای این نوع عایق می توان به موارد زیر اشاره نمود:

 

معایب عایق رطوبتی :