همه چیز درباره نقاشی ساختمان با انواع رنگ های روغنی
رنگ روغن از انواع رنگ های ساختمانی برای نقاشی ساختمان است که خودش انواع مختلفی دارد . رنگ های روغنی از جوشاندن بذر گیاه کتان و گرفتن روغن آن تولید میشود که در ادامه با افزودن رنگ به روغن گرفته شده از آنها , رنگ های روغنی تشکیل می شود. رنگ روغن در نقاشی استفاده دارد و کاربرد آن هم به عنوان متریالی برای نقاشی و هم نام دسته ای در نقاشی است .
انواع رنگ روغن
رنگ روغن بر دو نوع میباشد:
مات
براق
رنگ روغن براق: این نوع نقاشی از نظر دوام و ماندگاری نسبت به رنگ روغنی مات بیشتر است. به همین خاطر در مواردی که بیشتر در معرض نور آفتاب قرار دارن و همچنین دربهای آهنی را باید با استفاده از رنگ روغنی براق نقاشی نمود.
رنگ روغن مات: از این نوع رنگ در داخل ساختمان و بر روی سطوح گچی و بیشتر روی کارهایی که از نظر زیرسازی ایراد دارد و قابلیت ترمیم آن مشکل است انجام می دهند تا شکل و ایراد کار با رنگآمیزی روغنی مات بر طرف گردد.
تاریخچه رنگ روغنی :
از حدود ۱۴۰۰ م به بعد به نقاشی ای مستقل از دیوار برمیخوریم که آن را تابلوی رنگ روغن مینامیم. کشیشی به نام گوت فیلد با بهرهگیری از آثار هنر شرقی (چین) که توسط شرق شناسان به اروپای شمالی رسیده بود که در آن نقاشان چینی روی نقاشی ای را که رنگ شده بود، لاک (صمغ عربی) میکشیدند تا جلای نقاشی از بین نرود. گوت فیلد برای اولین بار به جای ترکیب رنگ (پیگمنت پودر) با آب و زرده تخم مرغ از روغن بزرک Linseed Oil استفاده کرد. سپس برادران وان آیک Eyck (یان و هوبرت) با تأثیر از استاد فلاماندری رنگ روغن با با تأسی از گوت فیلد رواج دادند. وان آیک با تابلوی رنگ روغن خود به نام جوانی آرنولفینی و نوعروسش در سال ۱۴۳۴م مشهوریتی بهم زد. از این مقطع به بعد ما به جای دیوار یا تخته چوبی به عنوان ساپورت یا تکیه گاه، بوم ساخته شده با متقال را داریم که به آن کانواس Canvas گویند. آنتونلو و جووانی بلینی Bellini (1516. 1430 م، بنیانگذار مکتب ونیز) دو نقاش ونیزی، روش رنگ روغن را از اروپای شمالی به ایتالیا میآورند که روش کارشان کاربرد صمغ در رنگ روغن است. بوم به شکل امروزی خود به سال ۱۵۲۰ م در ونیز عمومیت کامل یافته و به جای حرفه تخته نقاشی سازی، حرفهای به نام بومسازی رایج میباشند شد.
نخستین نمونههای نقاشی رنگ روغن نقشهای بودا در غارهای بامیان (مناطق مرکزی افغانستان) است که در سالهای 650 میلادی ترسیم شدهاند.
1- رنگ روغنی مات
معمولا از رنگ مات برای رنگآمیزی سطوحی استفاده میشود که نمیخواهیم جزئیات (نواقص) آن سطح به خوبی دیده شود مثل سقف و دیوارهایی که زیاد موج دارند. امروزه رنگهای روغنی نیز از رنگهای سنتی و قدیمی محسوب میشوند که به علت اثرات زیست محیطی زیانآور و زمان خشک شدن طولانی و بوی نامطبوع، استفاده از آنها رو به کاهش است. ولی همچنان برای رنگآمیزی درب و پنجرههای فلزی به عنوان یکی از بهترین گزینهها محسوب میشود. و حتی برای مواردی که به خاطر زیبایی بیشتر قرار است که دربهای فلزی با رنگهای مولتی کالر رنگ شوند رنگ روغنی به عنوان عایقی در برابر خوردگی و زنگزدگی در آسترکاری آن ها استفاده میشود.
این رنگها باید مطابق استاندارد 2225 موسسه ملی ساختمان ساخته شوند.
معایب رنگ روغنی مات :
- اجرای آن به تنهایی و بدون ترکیب با روغنی براق خیلی سخت و زمانبر میباشد؛
- پوششدهی آن کم است؛
- برای هر بار استفاده میبایست رنگ را کاملا هم بزنیم تا حلال (تینر روغنی) بطور یکنواخت در آن پخش شود؛
- قابلیت شستشوی کمی دارد.
مزایای رنگ روغنی مات :
- نسبت به رنگ روغنی براق ارزانتر است.
- پوشاندن نواقص زیرکار
2- رنگ روغنی براق
یکی از ویژگیهای جذاب این نوع رنگ، قابلیت شستوشوی آن است. این خصوصیت یکی از دلایلی است که باعث میشود خیلیها همچنان سراغ رنگهای روغنی بروند. مخصوصا اگر کودک بازیگوشی داشته باشید و بخواهید دیوارها از شیطنتهایش در امان بماند، میتوانید روی این نوع از رنگهای روغنی حساب باز کنید. این نوع رنگ به دلیل انعکاس زیاد نور، اشکالات و ناهمواریهای موجود در گچکاری را به خوبی نشان میدهند؛ چیزی که در انواع مات وجود ندارد.اصولا از رنگ روغنی براق که از شفافیت بالایی برخوردار است برای رنگ آمیزی فلزاتی نظیر نرده، فرفورژه، درب و پنجره و … استفاده میشود.همچنین برای رنگ درب و پنجره چوبی نیز کاربرد دارد.
این دسته از رنگ های ساختمانی باید مطابق استاندارد 1700 موسسه ملی استاندارد ساخته شود.
معایب رنگ روغنی براق :
- این رنگ به دلیل اینکه انعکاس نور، موجها و ایراداتی که در گچکاری ساختمان وجود دارد را نشان میدهد
- (برطرف کردن این موجها با نقاشی امکانپذیر نمیباشد)
- بنابراین استفاده از این رنگ برای دیوارها توصیه نمیشود.
مزایای رنگ روغنی براق :
- پوشش دهی آن بالا میباشد؛
- برای درست کردن بتونه از آن استفاده میشود؛
- غالباً برای رنگآمیزی پنجره و چارچوبهای فلزی استفاده میشود؛
- 100% قابل شستشو میباشد.
کاربرد رنگهای روغنی
شاید امروزه کمتر از رنگهای روغنی برای نقاشی دیوار استفاده کنند و روشهای دیگری جایگزین آن شده باشند؛ اما ویژگی ضدآب بودن و پوششدهی بالای این نوع رنگها سبب میشود همچنان در مکانهای مختلفی از آنها استفاده شود. رنگهای روغنی براق برای رنگ آمیزی سطوح فلزی مثل نردههای آهنی، درها و پنجرهها استفاده میکنند. همچنین برای رنگ آمیزی درها و پنجرههای چوبی هم از رنگهای روغنی استفاده میشود. از آنجایی که رنگهای روغنی براق ضدآب هستند، به عنوان عایق یا روکش فلزات و مصالح مختلف در محیطهای بیرونی استفاده میشوند. به علاوه از رنگهای روغنی مخصوص برای رنگ آمیزی سطوح داخلی استخرهای شنا یا حوضچههای پرورش ماهی هم استفاده میکنند؛ این رنگها به رنگ استخری معروف هستند.
در ذهن داشته باشید که با وجود مزایای رنگ روغنی، استفاده از آن به دلایلی از قبیل دیر خشک شدن، بوی نامطبوع و بروز آلودگیهای زیست محیطی کمتر شده است. بهتر است پیش از انتخاب این نوع رنگها، تمام جوانب کار را بررسی کنید.