همه چیز در مورد عایق های پلی استایرن ( اسفنج استایروفوم )

همه چیز در مورد عایق های پلی استایرن ( اسفنج استایروفوم )

اسفنج های عایق بندی از دسته اسفنج های پلاستیکی است که میتوان به صورت اسفنج و به عنوان عایق و یا برای مقاصد سازه ای بکار برد. هرچه اسفنج ها سبک تر باشد عایق حرارتی بهتری است . اسفنج های عایق بندی عمدتا از اسفنج استایروفوم که حاصل از پلی استایرن است تولید می شود .

مقدمه ای بر عایق حرارتی پلی استایرن : 

عایق پلی استایرن یکی از انواع عایق سرد می باشد.که به سهولت می توان در عایقکاری دیوارها، سقف و کف ساختمان استفاده نمود که می توان در داخل و خارج ساختمان استفاده نمود.
عایق حرارتی پلی استایرن با ضخامت های مختلف قابل تولید است. از این عایق حرارتی می توان هم در داخل و هم در خارج ساختمان استفاده نمود. در نمای خارجی ساختمان، می توان از سنگ، آجر و یا کامپوزیت سیمان و رنگ استفاده نمود. در نمای داخل ساختمان نیز می توان از پوشش گچ استفاده نمود. روش معمول عایقکاری دیوار با ورق پلی استایرن (یونولیت) بصورت دو دیوار با عایق حائل و یا استفاده از ورق پلی استایرن بر روی دیوار و سپس اجرای نمای ساختمان می باشد. همچنین در روش عایقکاری بام وارانه، از ورق پلی استایرن برای عایقکاری سقف ساختمان استفاده می شود.
روش رایج عایقکاری دیوار با ورق پلی استایرن (یونولیت) بصورت دو دیوار با عایق حائل و یا استفاده از ورق پلی استایرن بر روی دیوار می باشد. همچنین درعایقکاری بام وارانه، از ورق پلی استایرن برای عایقکاری سقف ساختمان استفاده می شود. برای سقف و کف ساختمان که مقاومت فشاری به این عایق ها وارد می شود، دانسیته ۲۰ تا ۲۵ مناسب می باشد. باید توجه داشت که پوشش نما برروی عایق حرارتی پلی استایرین الزامی است.عایق پلی استایرن با ضخامت های مختلف تولید می شود.

تولید عایق پلی استایرن منبسط شده (EPS)

تولید پلی استایرن در 5 مرحله صورت می گیرد.

1- مرحله قبل از انبساط: در این مرحله دانه های پلی ا ستایرن به طور مستقیم با بخار در معرض حرارت با بخار خواهند بود. به این ترتیب دانه های پلی استایرن، بدون ایجاد هیچ گونه اتصالی به هم، بزرگ تر می شوند.

2- تهویه: پس از عملیات بخاردهی و بزرگ شدن، دانه های پلی استایرن حاوی بخار آب و گاز پنتان خواهند بود. در گذاشتن دانه های بخار دیده در جریان هوای آزاد، هوا به آرامی به درون دانه ها نفوذ کرده و جای بخار و پنتان را می گیرد.

3- قالب گیری: پس از مرحله دو، دانه های پلی استایرن به درون قالب مورد نظر ریخته می شوند. قالب به صورت شکل نهایی مورد نظر طراحی شده است مانند اسلب، اتصال زانویی و غیره. دانه ها مجداد در معرض بخار قرار می گیرند و منبسط می شوند. با تحت فشار قراردادن دانه ها و انبساط آنها و حرارت گرفته شده از بخار، دانه های پلی استایرن با دانه های مجاور خود اتصال برقرار می کنند و به هم جوش می خورند و محصول همگنی را بوجود می­آورند.

4- شکل دهی: پس از یک مرحله کوتاه خنک سازی و تهویه، بلوک پلی استایرن ساخته شده از قالب خارج شده و به شکل نهایی مورد نظر بریده می شود. عمل برش با استفاه از سیم داغ انجام می گردد.

5- عملیات نهایی: پس از تولید و برش بلوک پلی استایرن به شکل مورد نظر، می توان بلوک را با فویل آلومینیومی، کاغذ کرافت و انواع مختلف پوشش های ضد بخار و ضد UV و ضد آتش، پوشش داد.

فوم پلی استایرن به طور طبیعی سفید رنگ است ولی می توان با اضافه کردن افزودنی هایی به ترکیب شیمیایی یا ریزدانه های رنگی، رنگ آن را در طی فرآیند تغییر داد.

تولید عایق پلی استیارن اکسترود شده (XPS)

در تولید پلی استایرن اکسترود شده، دانه های پلی استایرن ذوب شده و به طور پیوسته به درون یک قالب اکسترود تحت فشار، تزریق می شوند. در حین فرآید اکسترود، گاز منبسط کننده به درون مذاب پلی استایرن تزریق می شود و پس از خروج از دهانه قالب، به علت اختلاف فشار پدید آمده، منبسط شده و فوم پلی استایرن را به صورت فومی سلولی و همگن، تشکیل میدهد. یکی از رایج ترین گازهای منبسط کننده CO2 است.

پس از گذشتن از دهانه قالب اکسترود، فوم منبسط شده و وارد یک ناحیه خنک کننده می شود. پس از سرد شدن، لبه های فوم با سیم داغ بریده شده و فوم به شکل بلوک موردنظر در می آید. با تغییر پارامترهای فرآیند می توان به XPS با مشخصات مختلف و چگالی های متغیر با دامنه بسیار وسیع و استحکام فشاری متفاوت دست یافت.

همه چیز در مورد عایق های پلی استایرن ( اسفنج استایروفوم )
همه چیز در مورد عایق های پلی استایرن ( اسفنج استایروفوم )

مزایای عایق پلی استایرن

معایب پلی استایرن

کاربرد عایق پلی استایرن