همه چیز درباره خدمات لوله کشی در ساختمان
سامان دکو : لوله کشی در ساختمان یکی از مهم ترین اقدامات در پروژه های ساختمانی است چرا که کوچکترین بی دقتی باعث اتلاف بی روی آب که منبع حیات تمام جهانیان است میشود. چه بسا کشور هایی که در حسرت و آرزوی همین قطره های هدر رفته آب هستند , از این رو لوله کشی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است . با رعایت نکاتی کوچک , اتلاف آب در لوله کشی ها را به صفر برسانیم. در این پست تیم تخصصی سامان دکو آماده است تا شما را با جزئیات و ریز به زیر لوله کشی ساختمان آشنا کند . با ما همراه باشید .
انواع لوله کشی در ساختمان :
1. سیستم لوله کشی آب
2. سیستم لوله کشی فاضلاب
3. سیستم لوله کشی گاز
با ظهور مواد پلیمری، لوله های پلاستیکی نظیر لوله پلی اتیلن، لوله پوش فیت و لوله یو پی وی سی و لوله کاروگیت به بازار معرفی شده و در مدت کوتاهی توانستند به محبوبیت فوق العاده ای برسند، به طوری که مهندسان ترجیح می دهند از لوله های پلی اتیلن برای نصب در شبکه های انتقال آب و فاضلاب استفاده کنند.
لوله پلی اتیلن و لوله یو پی وی سی (u-PVC) در ابعاد و اندازه متنوع تولید می شوند و انتخاب هر یک از آن ها متناسب با پروژه لوله کشی و تأسیسات انجام می شود. این لوله ها دارای قطر و ضخامت گوناگون هستند و برای کار در فشارهای عملیاتی مختلف طراحی شده اند.
در حال حاضر لوله های پلاستیکی جزو رایج ترین لوله های انتقال دهنده آب و فاضلاب محسوب می شوند. انواع لوله پلی اتیلن دو جداره شامل لوله کاروگیت و لوله اسپیرال برای پروژه های عظیم آب و فاضلاب به کار می روند. انتقال بهداشتی فاضلاب توسط لوله های پلاستیکی امکان پذیر است.
برای لوله کشی آب و تاسیسات ساختمان میتوان از انواع مختلف لوله استفاده نمود که در این بخش به اختصار توضیح داده شده و مزایا و معایب آن مرور میشود.
لولههایی که در لوله کشی ساختمان استفاده میشوند بر اساس جنس و تکنولوژی ساخت، خواص مکانیکی متفاوتی از خود نشان داده و بدین ترتیب در موارد مختلف استفاده میشوند.
انواع جنس لوله های مورد استفاده در لوله کشی ساختمانی :
1. لوله پی وی سی
2. لوله پلی پروپیلن – لوله سبز
3.لوله چند لایه – پنج لایه – سوپرپایپ
4. لوله چدنی
5. لوله گالوانیزه
6. لوله پلی اتیلن
** بررسی انواع جنس لوله های مورد استفاده در ساختمان :
1. لوله پی وی سی (نوعی ترموپلاستیک)
مزایای لوله پی وی سی :
اولین لوله های پلیمری مورد استفاده در صنعت ساختمان
انعطاف پذیری بالا پی وی
مقاومت بالا در برابر شعله، سایش، خراشیدگی و خوردگی
وزن بسیار سبک
قیمت ارزان
اسفاده به وفور
طول عمر بالا لوله PVC
دارای کاربرد متفاوت و انواع مختلف
لوله های پی وی سی به رنگ های سفید، زرد و طوسی که با مقاومت های معین تولید می شوند لوله پلیکا نام دارند. این لوله تمام ویژگی های لوله یو پی وی سی را دارد و دچار زنگ زدگی و پوسیدگی نمی شود. UPVC بعد از پلی اتیلن از پر مصرف ترین مواد پلیمری به حساب می آید. لوله پلیکا خواص مکانیکی و فنی بالایی دارد و نیازهای صنعت ساختمان را برآورده می سازد. این لوله نارسانا است، از این رو در برابر فعالیت های الکتروشیمیایی که در اثر نمک ها و اسیدها ایجاد می شوند مقاومت بالایی دارد. این لوله تا دمای ۱۴۰ درجه فارنهایت در برابر مواد شیمیایی مقاومت می کند و فشارهای بالا را بدون ترک خوردگی تحمل می نماید. کیفیت آبی که از این لوله ها عبور می کند تغییر نکرده و رنگ و بوی آن عوض نمی شود. میزان گرفتگی در این لوله ها پایین است زیرا سطح صیقلی آنها سیالات را به خوبی عبور می دهد.
2. لوله پلی پروپیلن – لوله سبز
مزایای لوله پلی پروپیلن :
مقاومت بالایی در برابر پوسیدگی، یخ زدگی، ضربه و خوردگی
حمل و نقل آسان
رسوب پذیری بسیار کم
وزن سبک
لوله پلی پروپیلن در دو رنگ سفید و سبز تولید و به بازار عرضه می شود. این نوع لوله ظاهری همانند پلاستیک دارد و از پلی پروپیلن رندوم کوپلیمر نوع سه ساخته می شود. لوله پلی پروپیلن با نام های لوله سبز، لوله تک لایه، لوله سفید و لوله PP در بازار شناخته شده است. هر شاخه لوله سبز دارای طول ۴ متر است و از قابلیت برش در هر نقطه برخوردار می باشد.
استحکام لوله های سفید در مقابل مواد اسیدی و بازی معدنی با غلظت بالا بسیار زیاد است. این لوله ها در مقایسه با لوله های پی وی سی و پلی اتیلن از تحمل بسیار بالا در برابر فشارهای وارد امده بر سطح برخوردار می باشند. یکی از بزرگ ترین مزایای استفاده از این لوله ها این است که هیچ ماده مضری نظیر سرب و قلع که برای محیط زیست مضر هستند در این لوله ها وجود ندارد.
معایبی مانند عدم توانایی در تحمل فشار های بالا و تغییر شکل زیاد در سرد و گرم شدن دما استفاده از این نوع لوله را نیز محدود کرده است.
3.لوله چند لایه – پنج لایه – سوپرپایپ
مزایای لوله چند لایه :
مقاومت دربرابر زنگ زدگیو خوردگی
استحکام بالا در برابر مواد اسیدی و باز ها
با ترکیب جنس های مختلف به صورت لایه لایه، نوعی از لوله ترکیبی (معمولا ۵ لایه) ساخته شده که با نام تجاری سوپرپایپ عرضه میشود. ترکیب آنها سبب میشود که در این نوع لوله مزایای مکانیکی هر یک از جنس ها وجود داشته و از بروز معایب آن جلوگیری شده است. جنس لایه بیرونی و درونی لوله پنج لایه از پلی اتیلن که نوعی پلیمر است، می باشد. این دو لایه پلیمر توسط دو لایه چسب به لایه آلومینیومی که همان لایه میانی است، متصل می شوند. لایه آلومینیومی این لوله ها مقاومت فشاری لوله را بالا می برد، بنابراین در صورت ضربه به آن آسیبی وارد نمی شود.
این نوع لوله در مکان های مختلف به منظور انتقال آب گرم یا سرد کاربرد دارد از جمله سیستم های گرمایش از کف و سیستم های تهویه مطبوع ساختمان. این لوله ها ظاهر مناسبی دارند و به صورت توکار یا روکار از آنها استفاده می شود. در این لوله ها قارچ و باکتری رشد نمی کند، بنابراین با خیالی آسوده می توان از آنها در ساختمان استفاده نمود.
4. لوله چدنی
مزایای استفاده از لوله های چدنی :
قیمت ارزان
مقاومت بالا
فرسودگی کم
این لوله بر اساس کاربرد مورد نظر دارای شکل، طول، مقدار آلیاژ و نوع اتصال متفاوت می باشد. لوله چدنی در دو نوع دو سر تخت و سر توپی ساخته می شود که نوع سرتوپی خود به انواع یک سر توپی و دو سر توپی تقسیم می گردد. لوله های سر تخت از قابلیت تحمل فشار بالاتری در مقایسه با لوله های توپی دار برخوردار هستند. این لوله ها وزن زیادی ندارند و لبه های آنها قیطانی نیست از این رو کاربرد بهتری دارند. الاستیکی بودن پیوند لوله های سرتخت باعث شده آنها نسبت به سایر لوله ها تغییر حرارت بیشتری را تحمل کنند. در کل لوله چدنی از مقاومت و استحکام مناسب در برابر فشارهایی که به دیواره خارجی آن وارد می شود، برخوردار است. این لوله ها در مقایسه با لوله های فلزی کمتر دچار فرسودگی می شوند و با استفاده از دستگاه تراکم هوا می توان به راحتی گرفتگی آنها را رفع نمود. لوله های چدنی در اثر مواد شیمیایی درون فاضلاب دچار زنگ زدگی می شوند و به هیچ روشی نمی توان از این امر جلوگیری نمود. علاوه بر آن نصب این لوله ها به نسبت نصب لوله های آهنی کندتر صورت می گیرد اما قیمت لوله های چدنی ارزان تر است. در حال حاضر به دلیل ساخت لوله های جدید دیگر از لوله های گالوانیزه و چدنی در لوله کشی ها استفاده نمی شود.
معایب استفاده از لوله های چدنی :
روند اجرای کند کار به علت زمان بر بودن فرآیند اتصالات آن
5. لوله گالوانیزه
لوله های گالوانیزه به دو نوع لوله های فولادی و آهنی دسته بندی می شوند. لوله های فولادی مقاومت بالایی در برابر مواد اسیدی ندارند و دچار خوردگی می شوند. آنها از فولاد نرم ساخته می شوند و اغلب به عنوان لوله های فاضلاب برای سرویس بهداشتی کاربرد دارند. در مقابل لوله های گالوانیزه آهنی دارای وزنی سبک هستند و رنگ آنها خاکستری است. لوله های گالوانیزه مقاومت فشاری بالایی دارند اما دچار خوردگی و رسوب می شوند، از این رو به ندرت برای لوله کشی ساختمان های امروزی مورد استفاده قرار می گیرند. این لوله ها را نمی توان با جوش بهم متصل کرد، دلیل این امر ایجاد دود غلیظ در حین جوشکاری است که سلامتی انسان را به مخاطره می اندازد و محیط زیست را آلوده می نماید.
6. لوله پلی اتیلن – PE
لوله پلی اتیلن که با نام تجاری شناخته شده است به میزان قابل توجه هزینه های مربوط به لوله کشی را در ساختمان کاهش می دهد. پلی اتیلن نوعی ترموپلاستیک است که از انعطاف پذیری بالایی برخوردار می باشد. انعطاف پذیری لوله های پلی اتیلن از جمله ویژگی های منحصر بفرد این لوله هاست که نصب آنها را در مکان هایی که امکان استفاده از لوله های فلزی وجود ندارد و نیاز به انعطاف پذیری است آسان می کند. لوله پلی اتیلن را به آسانی می توان تهیه نمود و آن را برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار داد. آنها با چگالی های مختلف تولید می شوند و با توجه به کاربرد و مکان مورد نظر مورد استفاده قرار می گیرند. قیمت لوله پلی اتیلن بسیار مناسب است و حتی برخی فروشندگان لوله هایی که قیمت ارزان تری دارند برای مواردی نظیر زیر سینک یا تعویض لوله در زیرزمین خانه پیشنهاد می دهند. از ویژگی های بارز لوله پلی اتیلن می توان به مواردی نظیر کیفیت بالا، حمل و نقل آسان، وزن سبک، مقاومت مورد اطمینان و نصب سریع و آسان اشاره نمود. مقاومت این لوله ها در برابر ضربه بسیار بالاست و نیازی به استفاده از تجهیزات ضد ضربه هنگام نصب آنها نمی باشد. لوله های پلی اتیلن جایگزین خوبی برای لوله های بتنی و فلزی می باشند. آنها از ویژگی های هیدرولیکی بسیار مناسب برخوردار هستند و هزینه نگهداری و تعمیر انها پایین است. این لوله ها قابلیت اتصال بسیار بالایی دارند و در عین انعطاف پذیری بالا هیچ گونه نشتی ایجاد نمی کنند. این لوله ها به صورت شاخه ای یا حلقوی و به رنگ مشکی می باشند که به آنها لوله پلاستیکی یا لوله فشار قوی می گویند.