عایق حرارتی و انواع آن را بشناسید

عایق حرارتی و انواع آن را بشناسید

سامان دکو : عایق حرارتی از دسته عایق های ساختمانی است که به عنوان عایق گرما هم شناخته میشود. با ما همراه باشید تا این عایق را به طور کامل بررسی کنیم .

مقدمه ای بر عایق حرارتی :
عایق حرارتی ساختمانی برای مقاومت در برابر تبادل حرارتی در پوسته خارجی ساختمان و مرز بین فضاهای داخلی و خارجی به کار برده می شود. کاهش تبادل حرارتی ایجاد شده توسط عایق حرارتی در فصل سرما، باعث کاهش چشمگیر نفوذ برودت هوا به فضاهای داخلی می شود و در نتیجه برای ایجاد دمای مناسب نیاز به مصرف انرژی زیادی توسط وسایل گرمایشی نیست. همچنین در فصل گرما با عدم انتقال گرمای بیرون به داخل، باعث کاهش مصرف انرژی برای خنک نمودن فضا می شود. با توجه به شرایط آب و هوایی و میزان عملکرد و کاهش تبادل حرارتی می توان از عایق حرارتی متفاوتی که هر کدام دارای معایب و مزایایی هستند، استفاده نمود. لایه ضخیم هوا تحت شرایطی خاص می تواند به عنوان عایق حرارتی استفاده شود.

چرا استفاده از عایق ساختمان :
در مقایسه با سایر سیستم های گرمایش سنتی، یا پیشرفت علم و تکنولوژی سیستم هایی با عملکرد بهتر ارائه شدند. با این وجود تمام این سیستم ها مزایا و معایب خود را دارند که چیزی که در تمام آن ها مشترک است، میزان موثر بودن آنهاست. زمانی که شما از شومینه های باز برای تامین کرمای منزل خود استفاده می کنید باید بدانید که بدترین روش را انتخاب کرده اید چرا که کمترین میزان بازده را دارد. همچنین اگر از گاز و یا برق استفاده می کنید باید هزینه زیادی ماهیانه پرداخت نمایید در صورتی که بازده این دو روش نیز نهایتا به ۷۰ درصد می رسد. اما زمانی که شما از عایق به عنوان پوششی برای ساختمان خود استفاده می کنید می توایند میزان وابستگی خود را به کلیه انواع سیستم های گرمایشی کم کنید و نتیجه بهتری دریافت نمایید.

تعریف مقاومت حرارتی (Resistance Value):

مقاومت حرارتی یا R نسبت ضخامت به ضریب هدایت حرارتی میباشد و از فرمول R=L/ λ محاسبه می‌گردد که در این فرمول R مقاومت حرارتی , L ضخامت عایق به متر و λ ضریب هدایت حرارتی بر حسب W/mk می‌باشد. واحد مقاومت حرارتی در سیستم متریک m2. K/W (متر دو کلوین بر وات) است. میزان بهینه بودن یک عایق را با مقدار R-value آن عایق می سنجند. هرچه ضریب R یک عایق بالاتر باشد، عایق بهتری بوده و گرما را کمتر از خود عبور می‌دهد. مثلا ضریب R برای بتون معمولی تقریباً 08/0 در هر اینچ ضخامت است ولی پشم شیشه نرمال R-value برابر 4 در هر اینچ ضخامت دارد.

با توجه به رابطه R با λ، نمی‌توان نتیجه گرفت که مثلاً دو برابر کردن ضخامت، مقدار اتلاف انرژی را نصف می‌کند. بلکه نسبت R با ضخامت، نمایی است و با اضافه کردن مقدار عایق با ضخامت کم، اتلاف انرژی به میزان چشم‌گیری کاهش می‌یابد ولی بعد از آن، اضافه کردن ضخامت عایق تاثیر با شدت اولیه را نخواهد داشت. حتی در عایق‌کاری لوله‌ها، ممکن است با اضافه کردن ضخامت عایق، مقدار اتلاف انرژی بیشتر نیز بشود (به دلیل افزایش سطح و نتیجتاً افزایش شار حرارتی).

مقاومت حرارتی عایق:
نسبت ضخامت لایه به ضریب هدایت حرارتی آن را مقاومت حرارتی می نامند. مقاومت حرارتی جدار متشکل از چند لایه مساوی با مجموع مقاومت های هر یک از لایه هاست. مقاومت حرارتی مشخص کننده قابلیت عایق بودن یک یا چند لایه از پوسته یا کل پوسته از نظر حرارتی است بدین معنا که هر چقدر میزان ضریب R بیشتر باشد عایق حرارتی عملکرد بهتری دارد. مقاومت حرارتی با R نشان داده می شود و واحد آن برابر با [m2K/W] است.

انواع عایق ساختمانی از نظر کاربرد :
انواع عایق ساختمانی از نظر عملکرد و کاربرد به عایق حرارتی، عایق رطوبتی و عایق صوتی تقسیم می شود. برخی از انواع عایق ساختمانی از نظر عملکرد در یک دسته بخصوص قرار نمی گیرند و ممکن است برای کاربرد های متفاوت استفاده می شوند. مانند عایق پشم سنگ که علاوه بر اینکه به عنوان عایق حرارتی دیوار و سقف عمل می کند می توان عایق صوتی مناسبی هم باشد.

عایق حرارتی و انواع آن را بشناسید
انواع عایق ساختمانی به صورت رولی

انواع عایق ساختمانی حرارتی :

یکی از روش‌های صرفه جویی در مصرف انرژی، جلوگیری از هدر رفتن انرژی حرارتی در ساختمانها است و بهترین ابزار برای نیل به این هدف استفاده از عایق‌ های حرارتی است.

انتخاب نوع عایق حرارتی به دمای محیط‌، ایمنی‌، شرایط محیطی و قیمت آن بستگی دارد‌. ضخامت عایق حرارتی باید بگونه‌ای انتخاب شود که از نظر اقتصادی بهینه باشد‌، یعنی اینکه با حداقل ضخامت عایق از هدر رفتن انرژی جلوگیری شود.
انواع عایق حرارتی ساختمانی را می توان از نظر جنس به دسته های زیر تقسیم نمود. در ساخت انواع عایق های حرارتی ساختمانی می توان از متریال های مصنوعی و معدنی استفاده نمود. برخی از این انواع عایق حرارتی ساختمانی از ترکیب مواد پلیمری و معدنی ساخته می شوند.

  1. عایق حرارتی پشم شیشه
  2. عایق حرارتی پشم سنگ
  3. عایق حرارتی سلولزی
  4. عایق حرارتی پلی یورتان
  5. عایق حرارتی پلی استایرن
  6. پنل عایق دار
  7. بلوک بتنی عایق حرارتی
  8. تری دی پنل
  9. بلوک ایربتن ( بلوک هوادار )

درمورد ویژگی هر یک از انواع عایق ها در پست های مجزا کاملا بررسی خواهند شد. با ما همراه باشید .